Sindrom kubitalnega kanala

Sindrom komolčnega prehoda (lat.Sy. Canalis cubitalis) je utesnitev ulnarnega živca v predelu komolca. Po ulnarnem živcu se prenaša občutljivost za dotik iz mezinca in dela prstanca ter ukazi za krčenje malih mišic v dlani. Ob komolcu poteka za notranjim delom nadlaktnice (medialni epikondil), kjer leži tik pod kožo in ga lahko otipljemo.

Zakaj nastane?

Vzrok za utesnitev največkrat ni znan. Ulnarni živec je v predelu komolca izpostavljen vleku, raztezanju in trenju, kar so pomembni dejavniki pri nastanku bolezni. Utesnitev lahko povzročajo tudi tumorji ter vnetja in poškodbe komolca.

Kako ga prepoznamo?

Občasno mravljinčenje ter zmanjšan občutek za dotik na mezincu in prstancu so običajno prvi znaki. Značilna je tudi bolečina na notranji strani komolca. Težave postanejo bolj izrazite, če se naslonimo na komolec ali ga dalj časa držimo v upognjenem položaju (ob telefoniranju ali med spanjem). Pri napredovanju bolezni sta bolečina in mravljinčenje stalna, dodatno pa se pojavi oslabelost dlanskih mišic, kar se kaže z zmanjšano močjo in nespretnostjo pri natančnih gibih (padanje predmetov iz rok). Zaradi izgube mišične mase (atrofije) se pojavi vdolbina na zadajšnji strani prvega medprstja, če je utesnitev izrazita in dolgotrajna. Za potrditev diagnoze so potrebne nevrofiziološke preiskave (elektromiografija, meritve prevodnih hitrosti), ki objektivno ocenijo stopnjo okvare živca.

Kako ga zdravimo?

Pri blagih oblikah je priporočljivo izogibanje dejavnostim in položajem, ki stanje poslabšajo oziroma počitek v opornici. Operacija je potrebna, če s tem težav ne odpravimo in pri izrazitih utesnitvah. Opisane so številne tehnike sprostitve ulnarnega živca v predelu komolca. Uspešnost operacije je v največji meri odvisna od okvare živca pred posegom. Če je okvara huda popolnega izboljšanja ni pričakovati.