BOLEČINA

Bolečina v zapestju ali roki je lahko posledica poškodbe, tumorja, utesnitve živca ali degenerativnih sprememb. Bolečina je lahko omejena na področje bolezenskega dogajanja ali razširjena na širše področje in ljudje včasih težko natančno opredelijo, kje jih najbolj boli. Pri iskanju vzroka bolečine je pomemben podatek o tem:

- kdaj je nastopila

- kdaj se pojavlja (ponoči, zjutraj, v mirovanju, pri delu)

- kaj jo olajša

- kakšna je narava bolečina (topa, ostra, zbadajoča, pekoča,...)

Večkrat je bolečina na značilnih mestih povezana z določenimi bolezenskimi stanji:

Bolečina na bazi paca v predelu zapestja, ki je izrazitejša ob prijemanju in na dotik, je značilna za osteoartritis palčevega zapestnega sklepa – rizatrozo.

Bolečina na zadajšnji strani palca, ki se preko zapestja širi na podlaket in je izrazita, če palec stisnemo v dlan je značilna za deQuervainovo bolezen.

Bolečina na notranji strani palca v prvem medprstju, ki se pojavi ob prijemanju in jo spreminja slabša moč prijema,  je značilen za poškodbo ulnarnega kolateralnega ligamenta - smučarski palec.

Bolečina v dlani na sprednji strni sklepov med dlančnicami in členki, ki je bolj izrazita ob pritisku in jo pogosto spremlja preskakovanje (zatikanje) prstov, je značilna za stenozantni tendovaginitis - sprožilni prst (angl. trigger finger).

Bolečina v malih sklepih rok je ob izključeni akutni poškodbi najpogosteje posledica degenerativnih sprememb (revmatidni artritisurični artritisosteoartritis).

Bolečina v predelu zapestja, ki se širi na podlaket in jo spremlja nočno mravljinčenje in odrevenelost prstov je značilna za utesnitev medianega živca v zapestnem prehodu - sindrom zapestnega prehoda.