Sprožilni prst

Zakaj nastane?

Kitne objemke pri gibanju kito držijo blizu kosti, preprečujejo, da bi se kita usločila in tako omogočajo polno gibljivost sklepov. Zaradi razraščanja vezivnega tkiva ob vnetju se zadebeli kita ali kitna objemka. Nesorazmerje med velikostjo kite in prostornino kanala ovira drsenje kite. Pogosteje se pojavlja pri bolnikih s sladkorno boleznijo in v sklopu revmatoidnega artritisa, čeprav največkrat nastane brez jasnega vzroka. Opazimo ga tudi pri otrocih zaradi prirojeno zoženega kanala po katerem drsi kita.

Kako ga prepoznamo?

V začetku bolezni, ko zadebelitev kite zdrsne skozi zoženo objemko, bolnik občuti bolečino in preskok prsta. Z napredovanjem procesa kita ne more več zdrsniti skozi objemko in prst ostane v upognjenem položaju. Zadebeljeno objemko in zadebelitev na kiti lahko tipljemo kot vozličasto bolečo tvorbo ob bazi prstov v dlani. Z razvojem bolezni bolečina postane bolj izrazita in prsta ni mogoče več upogniti.

Kako ga zdravimo?

Zdravljenje z nesteroidnimi antirevmatiki in opornico največkrat ni uspešno. V večini primerov težave odpravimo z vbrizganjem lokalnega anestetika in kortikosteroida v kitno ovojnico. Če s tem nismo uspešni in pri otrocih je potrebno operativno zdravljenje (prekinitev kitne objemke). Pri odraslih je poseg ambulanten v lokalni anesteziji.