Sklepi

Sklepi so gibljive zveze med kostmi, ki omogočajo premikanje. Sestavljeni so iz dveh ali več prilegajočih se delov kosti, ki so pokriti s hrustancem in med seboj povezani s sklepno ovojnico okrepljeno z vezmi. Hrustanec ščiti kost in omogoča gladko drsenje. Notranji sloj sklepne ovojnice izloča sklepno tekočino, ki zmanjšuje trenje in prehranjuje hrustanec. Obsklepne vezi nudijo oporo in skrbijo za pravilen položaj sklepnih površin med gibanjem. Poškodbe sklepov nastanejo, ko je presežen obseg normalne gibljivosti. Zvin (lat.distorsio) je blažja oblika poškodbe obsklepnih vezi, pri kateri sklepni površini ostaneta v stiku. Pri izpahu (lat.luxatio) se sklepni površini povsem premakneta in v takem položaju najpogosteje tudi ostaneta. Na roki je najpogosteje poškodovan srednji sklep na prstih.

Posledica obeh vrst sklepnih poškodb je bolečina, oteklina, modrica in zavrta gibljivost. Če po izpahu sklep ostane v nepravilnem položaju se spremni tudi oblika. Rentgensko slikanje je potrebno za oceno položaja ter izključitev pridruženih zlomov.

Cilj zdravljenja je obnoviti polno gibljivost. Izpahnjene sklepe je potrebno naravnati, redko je za to potrebna operacija. Sledi  mirovanje v opornici in zgodnje kontrolirano razgibavanje ob pomoči fizioterapevtov. Prekinjene vezi je potrebno zašiti, če so v celoti prekinjene in bi to lahko vodilo v nestabilnost sklepa.

Po poškodbi sklepov je oteklina lahko prisotna več mesecev. Najpogostejša zapleta sta omejena gibljivost ter nestabilnost sklepa. Včasih je za odpravo teh težav potrebna operacija. Pomembno je, da dobite informacije o vrsti poškodbe in, da med rehabilitacijo natančno sledite navodilom.

Smučarski palec

Smučarski palec imenujemo poškodbo obsklepne vezi na notranji strani palca (ulnarni kolateralni ligament- UCL). Nastane ob padcu na iztegnjen palec in je pogosta ob padcu s smučarko palico v roki. Palec je ob sklepu z dlanjo otekel, podplut in boleč. Rentgensko slikanje je potrebno za izključitev pridruženega zloma. S kliničnim pregledom ocenimo ali je vez prekinjena oziroma izpuljena v celoti. V teh primerih jo je potrebno zašiti oziroma pritrditi nazaj na kost. Sicer je dovolj šest tedensko mirovanje v opornici.