Dupuytrenova kontraktura

Dupuytrenova bolezen  (lat. Mb. Dupuytren) znana tudi pod imenom Dupuytrenova kontraktura je benigna bolezen, ki se pojavlja v srednjih letih in v starosti, pogosteje pri moških. Zadebelitev vezivnih vlaken (imenovanih plamarna aponevroza), ki kožo dlani pritrjujejo na spodaj ležeče strukture in omogočajo zanesljiv oprijem, opazimo kot podkožni vozlič. Vozliči se lahko podaljšajo v tračke, ki preprečujejo popolno iztegnitev prstov (flektorna kontraktura). Trački in vozliči povzročijo vdolbine v koži. V sklopu bolezni se včasih pojavijo tudi zatrdline na zadajšnji strani prstov (Garrodovi vozliči) in na stopalih (plantarna fibromatoza).

Zakaj nastane?

Vzroki za nastanek niso povsem razjasnjeni. Bolezen je pogostejša v nekaterih družinah in pri potomcih severnoevropskih plemen. Povezujejo jo tudi s kajenjem, sladkorno boleznijo in prekomernim uživanjem alkohola vendar pri mnogih bolnikih, ti dejavniki niso prisotni. Včasih se pojavi po operaciji ali poškodbi roke.

Kako jo prepoznamo?

Bolezen se začne z podkožnimi vozliči in vdolbinicami v koži dlani. V začetku lahko vozliči povzročajo nelagodje, ki postopno izveni. Pri približno tretjini bolnikov se iz vozličev razvijejo trački , ki vlečejo prste proti dlani in preprečujejo popolno iztegnitev. Najpogosteje kontraktura zajema prstanec in mezinec, počasi napreduje (meseci, leta) in v napredovalih oblikah omejuje funkcijo roke. Napoved poteka je nepredvidljiva. V polovici primerov se pojavi na obeh rokah, sicer praviloma na dominantni roki.

Kako jo zdravimo?

Dupuytrenove bolezni ne moremo pozdraviti, odpravimo lahko le njene posledice. Pri blagih oblikah bolezni, ko prste lahko popolnoma iztegnemo zdravljenje ni potrebno. Konzeravtivno zdravljenje z mazili ni uspešno. Obstaja več metod , za zmanjšanje sklepnih kontraktur oziroma izravnavo prstov: vbrizgavanje kolagenaze, igelna aponevrektomija in klasična operacija. Kolagenaza je pripravek, ki oslabi bolezensko spremenjeno tkivo in omogoči pretrganje tračkev z zunanjo silo in izravnavo prstov. Igelna aponevrektomija je ambulatni poseg v lokalni anesteziji pri katerem z vbodom skozi kožo prekinemo tračke, ki povzročajo kontrakturo in obenem izravnamo prst(e). Injiciranje kolageneze je v primerjavi z igelno aponevrektomijo dolgotrajnejši in dražji poseg povezan z večjim tveganjem za poškodbo okolnih struktur in zato priporočljiv le v izjemnih primerih. Oba posega sta namenjana le sporostitvi kontrakture v dlani. Operacija je potrebna, če je kontraktura izrazita in se širi na prst(e) in v primerih ponovitve bolezni. Selektivna aponevrektomija je poseg, ki ga opravimo v regionalni ali splošni anesteziji. Skozi rez kože odstranimo obolelo tkivo in v kolikor ni prisotnih sklepnih kontraktur prst popolnoma izravnamo. Če je koža močno stanjšana in vrsala v spremenjeno aponevrozo jo odstranimo skupaj s spreminjanjem tkivom nad trački (dermatofasciektomija).  Vrzeli kože nadomestimo s kožnimi presadki. Izid zdravljenja je odvisen od napredovanja bolezni, načina zdravljenja, naravnega poteka bolezni ter pravilne rehabilitacije.