Vršek prsta

Vršek prsta sestavljajo tri funkcionalno povezane enote: noht z ležiščem, končni členek (kost) in blazinica, ki jo oblikuje koža s podkožjem. Noht raste iz zarodne plasti, ki leži pod nohtno gubo, in se v obliki lunice nadaljuje v ležišče nohta. Na končni členek se pripenjajo kite, ki omogočajo premikanje končnega členka. Dobro oživčena koža na blazinici omogoča natančen občutek za dotik. Najpogostejše poškodbe vrška prsta so vreznine in zmečkanine.

Pri pregledu ocenimo obseg poškodbe, gibljivost, prekrvljenost in občutek za dotik. Poškodbo kosti opredelimo z rentgenskim slikanjem. Poškodbe ležišča nohta večkrat natančno lahko ocenimo šele med operacijo.

Boleč podnohtni hematom, ki nastane ob zmečkaninah izpraznimo skozi luknjico, ki jo naredimo v noht. Noht odstranimo, če je ločen od podlage. Rane na ležišču nohta natančno zašijemo, saj le tako lahko pričakujemo pravilno rast nohta. Manjše kožne vrzeli ob rednih prevezah zacelijo spontano. Večje vrzeli pokrijemo s kožnimi presadki, ki jih najpogosteje vzamemo z mezinčeve strani dlani. Če je izpostavljena kost je za kritje vrzeli potrebna premestitev tkiv iz istega ali bližnjega prsta. Kostne odlomke lahko zadržimo v pravilnem položaju s tanko žico.

Kljub natančni kirurški tehniki s katero želimo čim bolje obnoviti prvotno zgradbo imajo bolniki po hujših poškodbah vrška prsta pogosto motnje občutljivosti za dotik ter  preobčutljivost na mraz. Hitrost rasti nohta po odstranitvi je odvisna od večih dejavnikom, praviloma noht zraste v 3-6 mesecih. Pogost zaplet je tudi nepravilna rast nohta. Večkrat je možno stanje izboljšati z odstranitvijo brazgotine in rekonstrukcijo ležišča nohta.