Ganglion

Napolnjeni so z gosto bistro tekočino, (sinovijalna tekočina), ki zmanjšuje trenje med hrsutanci v sklepu in omogoča gladko drsenje kit. Čeprav se lahko pojavijo nad katerimkoli sklepom ali kanalom po katerem drsi kita so najpogostejši na sredini hrbtišča zapestja, na sprednji strani zapestja ob bazi palca, na sprednji strani baze prstov in na zadajšnji strani sklepa na koncu prsta.

Zakaj nastanejo?

Nastanejo zaradi sprememb v sklepni ali kitni ovojnici, ki se kot balon izboči v podkožje. Pogosti so pri mladostnikih v obdobju hitre rasti, zaradi neenakomerne rasti zapestnih kosti in vezi.

Kako jih prepoznamo?

Pojavijo se na značilnih mestih kot različno velike, ostro omejene, čvrste ali elastične izbokline v podkožju. Boleči so lahko v začetnem obdobju, ko prodirajo iz sklepa in kasneje, če pritiskajo na živec. Velikost se lahko spreminja in večkrat spontano izginejo. Ob nejasnih znakih so za opredelitev potrebne dodatne preiskave.

Kako jih zdravimo?

Ganglioni so nenevarne tvorbe, ki jih ni potrebno odstranjevati. Praviloma ne povzročajo večjih težav in pogosto spontano izginejo. S punkcijo (z iglo izvlečemo vsebino) ali z operacijo jih lahko odstranimo, če so boleči in omejujejo vsakodnevne dejavnosti ali so nesprejemljivi iz estetskih razlogov. Punkcija je enostaven poseg v lokalni anesteziji, vendar je verjetnost ponovitve velika. Ob operaciji cisto odstranimo z delom kitne ali sklepne ovojnice. Verjetnost ponovitve po operaciji je 10-30%. Posledica operacije v predelu zapestja je lahko boleča brazgotina in omejena gibljivost. Način zdravljenja je odvisen od mesta, velikosti in težav, ki jih cista povzroča.