Kladivast prst

Lahko je posledica manjše poškodbe, najpogosteje pri športu (ko žoga prileti v iztegnjen prst). Kita se ob narastišču na končni členek pretrga ali izpuli skupaj z delom kosti (avulzijski zlom). Ob odprtih poškodbah je kita lahko prerezana, ker leži tik pod kožo. Pri otrocih je lahko poškodovan hrustanec, ki je odgovoren za rast kosti. Za preprečitev trajnih deformacij je potrebna pravilna oskrba.

Po poškodbi je končni členek boleč in poškodovanec ga iz upognjenem položaja ne more iztegniti. Ob pregledu je potrebno je retngensko slikanje za izključitev pridruženega zloma.

Za zdravljenje zaprtih poškodb uporabljamo opornice, ki držijo končni členek v iztegnjenem položaju. Nositi jih je potrebno šest do osem tednov. Pomembno je, da v tem času končnega členka ne upognemo in da ga tudi med menjavo opornice in umivanjem pridržimo v iztegnjenem položaju. Pri hujših poškodbah, ko kostni odlomki zajemajo večji del sklepne površine in pri odprtih poškodbah je potrebna operacija.

Praviloma je zdravljenje z opornicami uspešno. Po odstranitvi opornice končnega členka morda ne bo moč takoj v celoti iztegniti vendar je pričakovati , da se bo stanje dokončno izboljšalo v nekaj mesecih. Prav tako je nekaj mesecev po poškodbi končni členek lahko otekel, pordel in boleč. Po zlomih lahko nad končnim členkom ostane manjša oteklina in omejena gibljivost. Bolečina ni izrazita in poškodovanca ne ovira pri delu in vsakodnevnih opravilih.

Če se kita ob mirovanju v opornici ne zaraste, lahko zdravljenje podaljšamo ali pa kito zašijemo, vendar rezultati operacij niso vedno najboljši. Končna stopnja je zatrditev sklepa. Za ta poseg se redko odločimo, ker funkcija prstov, kjub nezmožnosti iztegnitve končnega sklepa ni značilno zmanjšana.