DeQuervaionova bolezen

De Quervainova bolezen (lat. Mb. DeQuervaine) imenovana po švicarskem kirurgu Fritzu DeQuervainu je vnetje kit, ki preko zapestja potekajo skozi prvi vezivno-kostni kanal in je najpogostejši vzrok za bolečino na palčevi strani zapestja.

Zakaj nastane?

DeQurvainova bolezen nastane zaradi draženje in vnetja kit, največkrat zaradi stalnih ponavljajočih gibov z rokami. Gibi palca in zapestja so boleči, ker vnetno spremenjene in otekle kite, ki premikajo palec preko zapestja prehajajo skozi ozek kanal.

Kako jo prepoznamo?

Najbolj značilen znak je bolečina na palčevi strani zapestja, ki je bolj izrazita ob premikanju palca ali pritisku na mesto utesnitve. Pogosto je na tem mestu prisotna tudi oteklina. Izrazito bolečino izzovemo, če prste pokrčimo v pest in zapestje upognemo v mezinčevo stran.

Kako jo zdravimo?

Blago vnetje se lahko v nekaj tednih umiri in bolečina izveni. Sprva je priporočljivo opustiti aktivnosti , ki povzročajo bolečine, nositi opornico za zapestje in palec ter jemati protivnetna zdravila. V kolikor se težave ne umirijo, jih v približno 70% lahko odpravimo z vbrizgavanjem protivnetnih zdravil v oboleli predel. Operacija (prekinitev strehe kanala nad utesnjenimi kitami) v lokalni anesteziji je smiselna pri hujših oblikah ter po neuspešnem konzervativnem zdravljenju.