Osteoartritis

Pogosto prizadene sklepe rok, ki postanejo boleči in okoreli. Pojavi se lahko kadarkoli vendar je pogostejši pri starejših. V napredovali obliki povzroči spremembo oblike in zatrditev sklepa (ankiloza).

Zakaj nastane?

Primarni osteoartritis nastane brez jasnega vzročnega dejavnika, sekundarni pa je posledica oslabitve obsklepnih struktur ali nepravilnosti sklepnih površin po zlomih in poškodbah.

Kako ga prepoznamo?

Vnetje sklepov spremlja bolečina, oteklina ter zmanjšana gibljivost. Za osteoartritis so značilni kostni izrastki (osteofiti) ob sklepih, ki se pokažejo kot podkožne izbokline na zadajšnji strani sklepov med členki (Heberdenovi vozliči). Pri mnogih ljudeh z osteoartritisom bolečina ni izrazita in dolgo ohranijo dobro funkcijo roke, kljub izraziti oteklini in spremenjeni obliki sklepov. Za natančno diagnozo je potrebno rentgensko slikanje.

Kako ga ločimo od revmatoidnega artritisa?

V nasprotju z revmatoidnim artritisom bolečina zjutraj ni tako izrazita in se pogosteje pojavlja preko dneva, ko roke več uporabljamo. Poleg tega osteoartitis pogosteje prizadene končne sklepe na prstih, revmatoidni artritis pa sklepe med dlančnicami in členki. Pri ločevanju med obema stanjema so nam v pomoč tudi podatki o poteku bolezni ter laboratorijske preiskave.

Kako ga zdravimo?

Zdravljenje je namenjeno zmanjševanju bolečine in izboljšanju funkcije. Obdobja poslabšanja simptomov lahko omilimo z protibolečinskimi in protivnetnimi zdravili, izogibanjem dejavnostim , ki povzročajo bolečine ter opornicami. Na začetku bolezni dolgotrajno izboljšanje lahko dosežemo z injekcijami topnih kortikosteroidov v sklep.

Operativno zdravljenje je smiselno v primerih, ko je prisotna izrazita bolečina ali izguba funkcije. Bolnika je potrebno seznaniti z načini in pričakovanimi izidi operativnega zdravljenja, da se lažje odloči kdaj želi poseg. Cilj je odpraviti bolečino in izboljšati funkcijo, kar lahko dosežemo z zatrditvijo sklepa (artodezo) v funkcionalnem položaju ali rekonstrukcijo sklepa (artroplastiko). Za obe vrsti posegov obstaja več različnih tehnik. Izbira vrste posega in tehnike je odvisna od sklepa, želja bolnika ter znanja kirurga.